vrijdag 8 juni 2012

Aubergine lasagne



Van de week al beloofd dat ik dit recept op het blog zou zetten. En dan nu.....een verrukkelijke lasagne. Nee, niet met snelle koolhydraten of lagen deeg: lekker met groenten, kruiden en verse mozzarella.

 Ik hou niet van pakjes en zakjes, daar zitten mij veel te veel E-nummers (ook E621!!) en andere toevoegingen in die we niet nodig hebben. Dus maak ik mijn eigen basissaus.... ik weet het, het is iets meer werk, maar je kunt de saus prima een avond van te voren klaar maken. Maak gelijk 2 porties klaar en vries er 1 in zodat je altijd een voorraadje in de vriezer hebt. 
Veel gezonder dan uit een pakje of zakje en als je het eenmaal geproefd heb, wil je niet anders meer. Niet meer dat elke hap precies hetzelfde smaakt...

Voor mijzelf maakte ik een lasagne met groenten (met minder laagjes, en dus op de  foto minder goed te zien) en voor de rest van het gezin met standaard lasagne bladen.... ik heb beiden geproefd en eerlijk is eerlijk die van mij was echt veel lekkerder!! 

Ingrediënten ( 2 personen)
Recept printen
  • 2 grote aubergines 
  • 1 blik gepelde tomaten (kies niet de goedkoopste, liefst Italiaanse)
  • 2 knoflook teentjes geperst / gehakt
  • 1 grote ui, in stukjes
  • 2 plakjes ontbijtspek
  • 250 gram gehakt
  • olijfolie
  • zeezout & peper
  • 1 stengel bleekselderij in stukjes
  • 1 wortel in stukjes
  • scheutje melk
  • eventueel bouillonblokje
  • handvol grof gesneden verse basilicumblaadjes
  • ca 30 gram geraspte parmezaansekaas
  • 1 bol verse mozzarella, in kleine stukjes gesneden en dan uitlekken in een zeef
Bereiden aubergine

Snijd de aubergine in de lengte in plakken van ongeveer 1 cm dik. Ik haalde de aubergine over een schaaf, zodat ze overal even dik werden. Bestrooi iedere plak aubergine met zout en stapel de plakken in een schaal op elkaar. Leg hierop een 2e schaal of bord bovenop en leg daar vervolgens iets zwaars op zodat de plakken onder druk komen te staan. Ongeveer 1 á 2 uur laten staan zodat al het vocht er uit komt. 

Bereiden saus

Neem een pan met een lekkere dikke bodem, verwarm een flinke scheut olijfolie er in en bak het ontbijtspek uit, fruit daarin de knoflook met ui. Bak in een andere pan het gehakt rul, voeg dan een scheutje melk toe en zorg dat de melk bijna helemaal is opgenomen door het gehakt. Voeg dan aan de ui, de bleekselderij, wortel, rul gebakken gehakt en het blik tomaten toe, let op dat de tomaten heel blijven. Doe de deksel op de pan. Laat dit mengsel op een heel laag vuur lang pruttelen. Ik neem daar ongeveer 2 á 3 uur de tijd voor. Korter kan ook maar de tomaten worden dan minder zoet. Toch korter? Voeg dan meer kruiden toe om hem op smaak te krijgen, maar langer is beter. 
Na het pruttelen met een vork de zachte tomaten fijn prakken. Maak het geheel op smaak met peper & zout en eventueel een bouillonblokje. Als de saus te dun is, laat deze dan zachtjes inkoken totdat je een dikke saus hebt.

Schaal opmaken
Giet het vocht af van de aubergines en dep ze droop met keukenpapier. Een scheutje olie in een pan en bak hierin de aubergineplakken op hoog vuur aan beide kanten bruin. Laat ze eventueel uitlekken op keukenpapier.
Verwarm de oven op 180 graden.
Vul de bodem van de ovenschaal met een laagje tomatensaus, strooi hierover een paar stukjes basilicum. Leg de plakken aubergine in de schaal en bestrooi deze met de beide soorten kaas. Daarna begin je aan de volgende laag, beetje saus over de kaas, basilicum, dan weer een laag aubergine en kaas.
Je eindigt uiteindelijk met de kaas. Bak de lasagne in circa 25 minuten gaar, zodat de mozzarella is gesmolten. Eventueel nog een paar minuten onder de gril om een krokante bovenlaag te krijgen.

Verder?? Alleen maar smullen.
k Ben enorm benieuwd naar jullie ervaringen en natuurlijk andere variaties. 

Dit recept is voor Gok oranje





19 opmerkingen:

  1. Dit recept heb ik afgelopen week gemaakt en het smaakte zo ontzettend lekker dat ik het gister weer heb gemaakt.(Mijn man zei: wij boffen maar met Jacoline ;-) ) Het kost even wat tijd inderdaad, maar dat is het zeker waard! De vlg keer maak ik een dubbele portie saus en vries ik de helft gewoon in.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ga ik zeker maken!! Alleen op de foto lijkt het een courgette ipv een aubergine.. Kan het eventueel met beide?

      Groetjes, Krista

      Verwijderen
  2. Hoi Jacolien,

    Ik maak op dezelfde manier lasagne, maar dan gril ik de plakken aubergine (en courgette) eerst even. Het is wat meer werk, maar de smaak van de aubergine is dan zoveel lekkerder (vind ik).

    Groetjes,
    Jessica

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een heerlijk recept dit! Zeker voor herhaling vatbaar. Ik heb er twee spaanse pepertjes doorgedaan en de kaas vervangen door boeren gatenkaas (parmezaanse kaas was uitverkocht in de super)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Jacoline,

    Vandaag dit recept klaar gemaakt.
    En oooohh wat hebben we zitten genieten.

    Vriendlief zei wel 3x dat het zo lekker was.... En dat zegt ie echt niet snel zo vaak.
    Dus absoluut voor herhaling vatbaar. Maar dan doe ik er wel wat meer groente in.

    Groetjes van Christien

    BeantwoordenVerwijderen
  5. O,o,o, wat is dit lekker....we hebben gesmuld

    Groetjes Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  6. dit recept vanavond gemaakt! echt heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heerlijk! Complimenten namens de hele familie!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Echt lekker! Zowel die voor de rest vh gezin met lasagnebladen als die voor mij met aubergine. Vond die van mij inderdaad ook lekkerder!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Echt hééérlijk! En inderdaad lekkerder dan die van de kids met normale lasagnebladen en geraspte goudse kaas. Een topper!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Breng de aubergine op smaak met een heel dun laagje olijfolie en strooi er peper en zeezout overheen. Daarna kort grillen in een een grillpan en dit lekkere recept voor nog lekkerder!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Waardeloos. Na twee uur pruttelen is de bodem aangekoekt. En er is nauwelijks saus voor meer dan twee lagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Gemaakt en het was goddelijk. Dank je wel voor het recept! Je hebt een fijn blog, waar ik al meer recepten van gemaakt heb. Nu dacht ik: ik zal eens reageren. Mijn complimenten! Groet, Fraukje.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. LEg mij eens uit waarom ik een plaatje van plakjes courgette zie, ipv aubergine?

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Volgens mij is dat toch echt courgette op de foto, en ik zie ook dat daar geen antwoord op gegeven wordt of het ook met courgette kan, rara

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Het is echt een aubergine hoor. Op het plaatje lijkt het een courgette maar als je inzoomt, zie je echt die paarse rand.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik heb vandaag dit recept als voorbeeld gebruikt. Wel eigen ingrediënten aan toegevoeg, courgette gebruikt. We hebben heerlijk gegeten
    Groetjes Annelies

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Onlangs overgestapt op koolhydraatarm eten. Best veel uitzoekwerk zo in het begin. Jouw blog helpt me hier enorm bij!! De pan met saus staat te pruttelen en de aubergine staat onder druk. Ben heel benieuwd! Bedankt voor al je lekkere recepten!
    Groeten Betty

    BeantwoordenVerwijderen