zaterdag 23 februari 2013

Hoe maak je nasi zonder pakje


Zelf gemaakte nasi


Dit recept komt bij mijn moeder vandaan... zo maakt zij al meer dan 25 jaar nasi. Zonder pakje en zakje.... nee die waren er vroeger niet dus maakte ze het zelf...
Wij gebruiken nooit een nasi / bami pakket, daar zitten toch allerlei andere groenten in die er volgens mijn moeder niet in horen. Ja dan kom je echt niet aan 200 gram groenten of meer.... dan denk ik maar een keer wat minder en wat meer rauwkost en een stukje fruit als toetje. 

Ingrediënten : (ca 2 personen)
Recept printen

Marinade voor het vlees:
  • 150 gram nasi / bami vlees in kleine stukjes
  • 2 knoflook tenen geperst
  • kneepje verse citroensap
  • flinke scheut biologische sojasaus (ik gebruik zonder suiker en andere e-nummers) (of ketjap)
  • olijfolie
  • 1/4 rode peper in hele kleine stukjes gesneden (ik bewaar altijd de rode peper, deze droogt dan helemaal uit en kun je er heel makkelijk stukjes van knippen met de schaar
Bereiden, maak een sausje van alle ingrediënten en voeg het toe aan het vlees. Laat dit een paar uur marineren. Maak het bv de avond van te voren klaar. Dan zijn alle smaken er heerlijk in getrokken.

Overige ingrediënten
  • rijst
  • halve prei in kleine stukjes gesneden
  • 1 ui in stukjes
  • 2  plakjes ontbijtspek
  • halve eetlepel kokosolie
  • halve eetlepel roomboter
  • half bosje verse selderij heel fijn gesneden
  • 1 geklutst ei
Bereiding
  • Kook de rijst volgens verpakking
  • Bak het spek uit en voeg dan de kokosolie en roomboter toe. Fruit hierin de ui, zorg dat de ui een beetje lekker bruin wordt.
  • Voeg dan het vlees toe en bak het kort op hoog vuur.
  • Voeg dan de prei en de rijst toe. Even er door scheppen en af laten koelen. Nu kunnen alle smaken lekker in de rijst trekken.
  • Als je gaat eten bak je net daarvoor de rijst op, draai het vuur hoog en schep de rijst regelmatig om, niet laten verbranden. Je krijgt hierdoor een lekkere droge korrelige nasi.
  • Ondertussen kun je  nog een roerei maken en dit door de nasi heen scheppen.
  • Schep er op het laatste moment de verse selderij doorheen.
  • Eventueel nog op smaak brengen met rode peper. En mocht je het nog te flauw vinden dan kun je er een stukje van een bouillonblokje doorheen verkruimelen (maar dan natuurlijk wel één onder E 621)
Serveren met lekkere stukjes komkommer met azijn erover of andere groenten gerechten.... maar wij eten het zo.... (manlief met een beetje pindasaus van Jori pindakaas)

Eet smakelijk!

Dit recept is voor Gok: oranje



4 opmerkingen:

  1. Mmm lekker! Maar wat is nasivlees? En waar vind ik dat?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tijdens het zoeken naar koolhydraatarme recepten op internet vond ik de tip om rijst door fijngemalen (rijstkorrel grootte) bloemkool te vervangen. Ik vond het een aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb vanavond je recept gegeten, mijn man en ik vonden het heerlijk en het is voor herhaling vatbaar. ipv nasivlees heb ik kipfile gemarineerd.

    BeantwoordenVerwijderen