vrijdag 5 september 2014

Kampioentjes van spelt

                                

Kampioentjes / broodjes van spelt


Deze broodjes zijn voor mij echt voor het weekend bedoeld. Handig om in de vriezer te hebben... even een paar minuten op 200 graden en je hebt een knapperig broodje. Maar helemaal vers gebakken zijn ze om op te vreten..... heerlijk, gewoon waar het voor bedoeld is.
Vanwege de goede en gezonde voedingsstoffen die in spelt zitten bak ik graag met spelt. Heerlijk, iets steviger maar zeer smaakvol.
Deze broodjes heb je ongeveer binnen 2 1/2 uur op tafel liggen. Succes met bakken!


Ingrediënten (voor ca 12 broodjes)
Recept: printen
  • 300 gram speltmeel
  • 200 gram speltbloem
  • 7 gram droge gist
  • 8 gram zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 300 gram lauwwarm water
  • 65 gram aan zaden: oa, zonnebloempitten, lijnzaad, sesamzaad, maanzaad
Bereiding
  1. Voeg de speltmeel en speltbloem, samen met de gist, water en olijfolie in een kom. Kneed in maximaal 5 minuten een soepel deeg.
  2. Voeg na ongeveer 2 minuten kneden het zout toe.
  3. Vet een kom in met een klein beetje olijfolie en leg daarin de deegbal
  4. Dek de kom af en laat het deeg in ongeveer 45 á 60 minuten rijzen zodat de hoeveelheid is verdubbeld
  5. Stort het deeg op een snijplank en vorm er een bal van, laat deze bal ongeveer 10 minuten rusten (wel even afdekken)
  6. Vorm nu van het deeg een lange rechthoek van ongeveer 35 cm x 15 cm
  7. Strooi de zaadjes op de bovenkant en druk ze goed in het deeg
  8. Snij nu het deeg in minimaal 12 stukken
  9. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de broodjes een stukje uit elkaar. De zaadjes zitten aan de onderkant, die liggen dus op de bakplaat
  10. Dek de broodjes af en laat ze 45 minuten rijzen totdat ze zijn verdubbeld in volume.
  11. Verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden
  12. Bak de broodjes 20 minuten in de oven totdat ze goudbruin zijn
  13. Leg ze na het bakken direct op een rooster om af te koelen.
  14. Lekker op smikkelen en anders als ze volledig zijn afgekoeld invriezen.

Eet smakelijk!












4 opmerkingen:

  1. Voor onze vakantie liep ik al met een een schuin oog naar de afbakbroodjes bij AH te kijken, maar liever bak ik ze zelf met speltmeel. Dit recept komt dus als geroepen. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Eindelijk gemaakt en ze smaken heerlijk. Dankjewel voor deze heerlijke broodjes.

    BeantwoordenVerwijderen