dinsdag 30 september 2014

Speltcrackers



Al eerder maakte ik deze speltcrakers, heerlijk! Dit keer een nieuw recept, niet van mijzelf, maar van Heel Holland Bakt. Toen ik ze afgelopen zondag zag dacht ik direct: 'die wil ik maken'.
Ze zijn ook heerlijk, extra lekker doordat er zaden in de cracker zijn verwerkt. Niet moeilijk om te maken en een groot succes!
Er wordt gebruik gemaakt van Semolina (heet ook wel fijne griesmeel) dat is te verkrijgen in bv een Italiaanse winkel, (grote ) Jumbo, Sligro. Je kunt er namelijk ook heerlijke verse pasta van maken.
Je kunt het evtentueel vervangen door speltbloem, maar om eerlijk te zijn zou ik er voor kiezen om ze echt met Semolina te maken.

Succes!

Ingrediënten:
  • 150 gram speltmeel
  • 75 gram semolina
  • 1/2 theelepel zout
  • 30 gram sesamzaad
  • 30 gram pompoenpitten
  • 30 gram zonnebloempitten
  • 150 gram water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zaden voor de garnering

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 240 graden
  2. rooster de zonnebloempitten in een koekenpan
  3. Maal de pompoenpitten en zonnebloempitten in een keukenmachine, niet helemaal fijn malen 
  4. Meng het speltmeel, zout, zaden en semolina door elkaar
  5. Voeg dan het water toe en meng het met door elkaar / kneed er een bal van
  6. Rol het deeg zo dun mogelijk (dikte creditcard) uit tussen 2 lagen bakpapier of strooi een klein beetje bloem op het aanrecht en leg daar het deeg op
  7. echt belangrijk om dun uit te rollen anders krijg je taaie crackers. 
  8. Leg de deeglap met bakpapier en al op de bakplaat, verwijder de bovenste laag bakpapier
  9. Snij het deeg met bv met een pizza mes in stukken
  10. Bestrijk het deeg met een heel klein beetje water en strooi er extra zaadjes overheen, klein beetje aandrukken zodat ze er niet vanaf vallen
  11. Bak de crackers 5 minuten op 240 graden,
  12. Draai de temperatuur terug naar 200 graden en bak ze nog ongeveer 10 á 15 minuten
  13. Laat de crackers afkoelen op een rooster
  14. Bewaar de crackers in een luchtdichte trommel zodat ze knapperig blijven

Eet smakelijk!


8 opmerkingen:

  1. Heerlijk! Ik had de aflevering ook gezien en werd wel erg enthousiast van deze crackers!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb de aflevering ook gezien en was benieuwd hoe ze smaakten. Heb wel vaker speltcrackers gemaakt maar dat was nooit zo'n succes. Kan ik ook nog een ander meel gebruiken ipv semolina of speltbloem? Hier is de semolina niet te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Die zien er een stuk beter uit dan die van de kandidaten van heel Holland bakt ;-)
    Ga ik zeker eens proberen!

    Groetjes, Monique

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Idd, ik heb het ook gezien. Ik ga ze zeker maken. Eerst maar eens kijken of ik semolina kan vinden, zou het ook met "gewoon" griesmeel of is dat te grof? Ik ga het maar gewoon proberen.

    Groet, Agnes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Agnes, gewone griesmeel kan ook wel. De zaden zijn tenslotte ook niet helemaal fijn. Succes

      Verwijderen
  5. hoi Jacoline, wanneer gebruik je de eetlepel olijfolie? ik laat het nu maar achterwege... De pitten droog in de pan geroosterd. Ik hoor het graag, Groetjes Meike

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Meike, de pitten droog roosteren en de olijfolie gaat door het deeg.

      Verwijderen