donderdag 14 februari 2013

Verschil tussen baking soda & bakpoeder
Het verschil tussen bakingsoda en bakpoeder.

Ik krijg vaak vragen over bakingsoda en bakpoeder en om eerlijk te zijn vond ik het zelf ook niet altijd duidelijk. Om voor eens en voor altijd duidelijkheid te krijgen dook ik met m'n neus in de witte poeder....

Ik vond een paar overeenkomsten: het zijn allebei witte poeders en reukloos en ze zorgen er voor dat bv gebak en brood rijst.
Maar wat is nu het verschil?


Baking soda

Een andere (scheikundige) naam is: natriumbicarbonaat of zuiveringszout.  Het is wel 4x sterker dan bakpoeder maar het moet met zuur ingrediënt gecombineerd worden om te kunnen 'borrelen'.
Enkele voorbeelden van zure ingrediënten zijn: azijn, karnemelk, citroensap, honing en chocola. Baking soda werkt gelijk, daarom kun je beter als laatste de vloeibare ingrediënten toevoegen en direct gaan bakken.
Baking soda zorgt er voor dat het gevormde gas wordt vastgehouden na het bakken.
Maar het zorgt ook voor een kleurtje; goudbruin. Daarom wordt het vaak toegevoegd in bv koekjes, muffins en pannenkoeken.


Bakpoeder

Bakpoeder is een combinatie van baking soda met een zuur ingrediënt (wijnsteenbakzuur) en een vochtabsorberend ingrediënt zoals maismeel. Het wijnsteenbakzuur zorgt er voor dat de baking soda direct geactiveerd wordt en z'n werk kan gaan doen. 
Ook hiervoor geld direct na gebruik gaan bakken, zodat de bakpoeder niet z'n kracht verliest.


Op Facebook kreeg ik al de vraag: wat is beter?
Ik vind de één niet beter dan de ander, het ligt een beetje aan het recept. Ik denk dat bakpoeder in het algemeen het makkelijkst is om te gebruiken, maar voor een kleurtje en behoud van de vorm zal ik zelf vaak kiezen om er een klein beetje baking soda bij te doen.

24 opmerkingen:

 1. Hallo Jacolien,

  Dank je wel voor je uitleg.
  Het is me duidelijk.
  vr.gr. Ettie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook ik ben even gaan zoeken naar het verschil....en ik las,dat je bakingsoda wel kan vervangen voor bakpoeder,maar andersom niet.
   Maar...waar koop je de bakingsoda??Hier bij de Jumbo hadden ze het niet.
   Groetjes,Petra

   Verwijderen
  2. Petra je kunt het kopen bij een toko of een natuurwinkel gezondheidswinkel ik denk de Tuinen ook wel. En misschien ook wel bij een goede drogist onder de naam zuiveringszout. Succes

   Verwijderen
  3. hallo,
   Baking soda is ook te koop bij de Sligro

   Verwijderen
 2. Dank je wel!!Ga ik zeker ff op zoek!!
  Enne...wat een geweldige receptenzeet je hier....SUPER!!!

  Zo...nu de muffins bakken voor het weekend....dochterlief vind ze heerlijk!!En ik ook!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vaak gebruik ik baking soda als ik iets bak.Idd ff iets zuurs toevoegen.
  Weet niet waarom maar bevalt me net wat beter dan gewoon bakpoeder.
  Zal je zo weer ff link van jouw site op mijn nieuwe blog zetten ;-)

  Groet, Paleolady Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De werking van baking soda ligt in het feit dat het zuren bindt. De zuren worden door die chemische reactie geneutraliseerd. De zuren, die in vuil zitten, die nare geurtjes geven, worden dus niet gemaskeerd, maar echt verwijderd. Bij de reactie van baking soda met zuren komt koolzuur vrij. Dit koolzuur zorgt voor de rijzende werking van baking soda.

  Verwarring

  Baking soda is niet hetzelfde als bakpoeder. Bakpoeder bevat wel baking soda, maar er is ook een zuur aan toegevoegd. Als daar vocht bij komt gaan die twee een reactie aan. Baking soda is ook iets anders als gewone soda van bijvoorbeeld het merk Driehoek (washing soda). Soda bindt twee keer zoveel zuur als Baking soda en is daardoor een sterkere base. Het is zelfs bijtend en is dus niet uitwisselbaar met baking soda.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik heb hier van een turkse winkel soda karbonat bakpoeder..........is dat nu baking soda of toch bakpoeder? ik vraag dit omdat ik dit sins kort gebruikt en mijn roomboterappelcake te ver omhoog was gekomen.............hele oven vies!

   Verwijderen
  2. Je hebt toch echt bakpoeder gekocht...

   Verwijderen
 5. Bakingsoda is hetzelfde als zuiveringszout en is te koop bij de apotheek en drogist.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hai Jacoline, de info over het verschil tussen bakpoeder en backing soda is bijna compleet. Er zitten nl additieven in bakpoeder en in backing soda veel minder en dus is deze laatste veel minder schadelijk voor ons mensen.Op deze zeer goeie site staat nog veel meer info over voedingsmiddelen. www.relatie-voeding-gedrag.nl ik heb er al veel aan gehad.
  Backing soda is dus beslist niet hetzelfde als bakpoeder, het dient alleen hetzelfde doel nl het rijzen van je gebak.
  backing soda is minder schadelijk voor de gezondheid.

  Onderstaande een verklaring van wikipedia ; Het begrip additief is afkomstig van het Latijnse addere, wat toevoegen betekent. Een additief in het algemeen is een (meestal kleine) hoeveelheid van een eerste stof die aan een tweede stof wordt toegevoegd om de eigenschappen van die tweede stof te veranderen of te beïnvloeden.
  Additieven worden veel toegevoegd in levensmiddelen (voedingsadditieven) en zijn daar te onderscheiden in verschillende groepen, al naargelang hun werking. Zo zijn er kleurstoffen, conserveermiddelen, antioxidanten, emulgatoren, stabilisatoren en smaakversterkers.
  Verder worden additieven gebruikt in autobrandstoffen (benzine, dieselolie) en smeerolie. Molybdeen(IV)sulfide is een voorbeeld van zo'n additief. Ook bij kunststoffen wordt het toegepast: daar worden weekmakers (veelal ftalaten) aan PVC toegevoegd om de elasticiteit en buigzaamheid te bevorderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Verkoop- en informatiepunt van Baking Soda in Nederland: http://www.baking-soda.nl, heeft nu een leuke promo video gemaakt en geplaatst op de website en op Youtube:
  http://www.youtube.com/watch?v=NfM6C5TtH-4
  Kijk, luister en geniet!
  Op facebook staan we op:
  http://www.facebook.nl/BakingSodaNL

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dank je Jacoline voor de verwijzing naar deze lees tips! Die had ik nog niet gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Jacoline, ik heb dan nog een vraagje, is wijnsteenzuurbakpoeder te gebruiken als gist of bakpoeder? Of moet je daar dan weer iets aan toevoegen. Ik heb het gebruikt bij mijn speltbrood, maar ... rijzen ho maar...:-)
  groetjes Katja

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ging voor zuiveringszout naar de apotheek. En wat kreeg ik mee? Bitterzout! (=magnesiumsulfaat). Ik denk dat ik dat maar terugbreng....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb 'bicarbonate of soda' bij de Chinees-Indische toko gekocht. Er staat gebak op, dus het moet goed zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. dat maismeel wil ik niet. is vaak GM!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo,
  Kun je ook wijnsteenbakpoeder gebruiken?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Kan iemand mij vertellen waar ik wijnsteenbakpoeder kan krijgen, was in de toko maar daar konden ze me niet helpen. Heb ook al zuiveringszout maar wil het andere ook graag in huis hebben om eens te proberen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wijnsteenbakpoeder hebben ze bij de natuurwinkel G&W.

   Verwijderen
 15. Is de verhouding wel hetzelfde? 1 tl backing soda, dan ook 1 tl bakpoeder?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Kan ik in de appel speltcake ook backing soda gebruiken ipv bakpoeder zoas er staat ??

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Thank you for this very good site, really a mix of good and interesting ideas. Above all, keep it up. Good luck
  cordially

  Voyance en ligne par mail

  BeantwoordenVerwijderen