zaterdag 20 december 2014

Speltkoekjes met diksap



Speltkoekjes gezoet met diksap

Vandaag voor 't eerst weer eens iets in de keuken gebakken. Dit zijn heerlijke stevige koeken. Ze zijn een klein beetje vergelijkbaar met evergreen, maar dan lekkerder, gevuld met alleen gezonde ingrediĆ«nten. Dit kun je dus met een gerust hart uitdelen. 
Het voordeel is dat deze koekjes op smaak zijn gebracht met diksap. Nu zijn er heel veel verschillende soorten diksap......neem jouw favoriete keus. 
Zelf gebruik ik alleen maar diksap van Crombach. Ik vertel je dit omdat veel mensen aan mij vragen wat ik de kinderen te drinken geef. En nee, ik heb geen aandelen en ik word ook niet door hun gesponsord. Crombach is een biologische diksap, verkregen uit alleen maar appels, dus geen verdere andere toevoegingen of slappe aftreksels zoals heel veel andere diksappen. Ze hebben er trouwens ook heerlijke appelstropen....
Ik voegde aan de koekjes nog wat cranberry's toe, maar rozijnen of krenten kan ook. Helemaal extra lekker als je er nog een paar klein gehakte stukjes chocola  of wat gehakte nootjes aan toevoeg.


Ingrediƫnten ( ca 15 koekjes)
  • 200 gram speltmeel
  • 50 gram hele zachte boter
  • 75 ml diksap appel
  • 15 gram sesamzaad
  • 5 gram lijnzaad
  • 25 gram cranberry's

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Voeg alle ingredienten in een ruime kom en kneed er snel een stevige bal van
  3. Verdeel het deeg in bolletjes van 30 gram (minder mag ook)
  4. Rol bolletjes van het deeg en druk ze tussen je handen plat
  5. Leg de koekjes op een bakplaat, die bekleed is met bakpapier
  6. Bak de koekjes in ca 15 min gaar en goudbruin
  7. Laat de koekjes na het bakken op een rooster volledig afkoelen
  8. Bewaar de koekjes in een afgesloten trommel

Eet smakelijk!










13 opmerkingen:

  1. Wat kan ik in de plaats van diksap gebruiken? Hier bij ons is dat niet echt gekend :-) Is het als suikervervanger bedoeld? ahorn of agavesiroop misschien, en hoeveel dan?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat ben ik toch blij met jouw blog. Vanmiddag deze koekjes gemaakt, heerlijk zijn ze! Ook mijn zoontje van 2 vond ze erg lekker. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Chantal Williams9 januari 2015 om 22:39

    Beste Jacoline,
    Waar kan ik deze diksap van Crombach kopen?
    Gr. Chantal

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Jacoline, deze koekjes zijn heerlijk!!!! Net als al jouw andere recepten. En ze zijn ook nog gezond!! Ga zo door!! groetjes van een grote fan. Anja

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo jacolien, wauwiii wat leuk...kom ik jou tegen via crochet cooking and more.....die heb ik in mijn bloglijstje staan....ik ga eens wat meer bij je kijken...tof dat je blogt. Tot ziens op school ...groetjes renee Hage of juf renee

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Die ga ik morgen eens bakken met mijn kritische neefjes! Ik ben benieuwd wat ze ervan gaan vinden.... en anders eet ik ze lekker op :D

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De koekjes zijn bij mij totaal mislukt. Jammer. Maar ik stond te sukkelen met de dikzak, dus moest ik de andere hoeveelheden weer aanpassen. Dat heb ik vast niet goed gedaan. De koekjes smaakten naar zurig stopverf. Ik stamp ze nu maar fijn en geef ze aan de vogels. Die vinden het wel lekker, geloof ik.
    Hoe gaat het nu met je, Jacolien?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heerlijk zijn ze geworden!! Lekker knapperig! Thnx voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Vanmiddag gebakken en ze zijn heerlijk! Precies zoet genoeg met diksap. Ik had geen sesamzaad meer in huis, maar wel pompoenpitten die op moesten. Deze iets kleiner gemalen in de hakmolen en erdoor gedaan. Goed gelukt.....

    Ben je al weer wat opgeknapt Jacoline??

    BeantwoordenVerwijderen
  10. De koekjes staan in de oven en ruiken heerlijk ! ! !
    Bedankt voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Bedankt voor dit artikel dat veel goed advies bevat. Het is iets dat ik eerder moeilijk had te begrijpen.
    voyance

    BeantwoordenVerwijderen