vrijdag 16 maart 2012

Kruidentuin

Het gebruik van kruiden in de keuken vind ik heerlijk. Het is net een klein feestje.
Je kunt ze kant en klaar kopen in een potje. Maar de verse kruiden halen het er niet bij. Je maakt een gerecht er mee af of geeft het juist een specifieke smaak. Ze zijn ook nog eens een energieboost voor je lichaam, dus erg gezond. Zo zit er er vitamine C in peterselie en bieslook. Lekker door de sla of bij kaas.

Al jaren heb ik verschillende kruiden in mijn tuin staan. Deze worden ook goed gebruikt, zelfs mijn moeder neemt regelmatig een paar takjes mee. Het enige nadeel was dat ze kriskras door de tuin verspreid stonden. Daar wilde ik graag verandering in brengen.

Direct naast de keukendeur had ik precies nog een strookje over waar ik ze goed zou kunnen planten. Lekker handig bij de deur, even knippen... en weer verse kruiden.
Het strookje was rommelig en lelijk, dus vandaag met het zonnetje er bij maar eens verandering in gebracht.

Met behulp van de jongens hebben we het eerst leeggehaald. De plantjes die er al stonden hebben we een nieuw plekje voor in de tuin gezocht. Daarna verse biologische aarde op gedaan. Dit is speciale aarde voor kruidentuintjes. O wat zullen ze daar lekker op groeien. Er zijn verschillende nieuwe kruiden in gegaan omdat degene die ik had toch een flinke tik van de vorst hebben gehad. 

In het tuintje staat nu: oregano, peterselie, basilicum, munt, tijm en rozemarijn. Basilicum wil ik graag, maar daar is het nu nog te koud voor. Deze blijft samen met de alfalfa binnen staan.

Voor vandaag dus genoeg beweging gehad. Zeker met dit zonnige weer moet ik er extra op letten om meer te drinken. De karaf staat dus weer op de aanrecht zodat ik precies kan zien hoeveel ik gedronken heb.

Mijn menu van vandaag:
O: 100 gram roomyoghurt met 20 gram amandelen
L: 1 gekookt ei, sla , 50 gram gerookte zalm en 2 walnoten. Lekker op smaak met: olijfolie, peper en citroensap.
D: rode kool met appeltje en gesnipperd augurkje, gehaktballetje en als toetje heerlijke boerenvla met een dot slagroom (op smaakgebracht met stevia)

Van de overgebleven rode kool maak ik een heerlijke rode kool salade. Deze vind je bij recepten.


3 opmerkingen:

  1. Heb je de plantjes echt zelf gezaaid, of heb je ze zo gekocht en in de grond gedaan?
    Je schrijft dat je verse biologische aarde hebt gebruikt. Waar kun je dit kopen? Ik ben momenteel weer bezig met het zaaien van van alles, en wil het over een tijdje in de kas zetten (als het lukt met het opkweken), maar ben wel benieuwt naar die biologische aarde. Wat zit er dan precies in?

    Groetjes Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Yvonne, nee deze plantjes had ik al in de tuin staan of nieuw gekocht. Maar ergens anders in de tuin staan wel, radijsjes, diversen sla soorten, wortel, ui, prei ,peultjes die zijn nog te klein om goed op de foto te zetten. De biologische aarde kocht ik bij de Intratuin. Geen idee meer wat er precies in zat.. maar 't was biologische moestuinaarde. Succes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb het inmiddels zelf ook gekocht. Bedankt voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen